Denksport: bridge

Spelverloop van Bridge

Het spel wordt dus gespeeld met vier personen, ook wel Noord, West, Zuid en Oost genoemd. Noord en Zuid spelen dan tegen West en Oost, dus je partner zit tegenover je. Er worden 52 kaarten opgedeeld tussen de spelers, dus elke speler ontvangt 13 kaarten. Daarna kan het bieden beginnen. Bieden betekent dat er een goed "contract" moet worden bereikt, wat uiteraard de meeste punten oplevert. Het paar dat het hoogste contract biedt, krijgt de kans om dit waar te maken. Het bieden begint bij de speler die heeft gedeeld. Daarna krijgt de tegenpartij de kans om over te bieden. Het moeilijke is dat je niet weet wat je partner voor kaarten heeft. Daarom is het van belang om samen te spelen met een vaste partner, zodat je iemands speelwijze en biedwijze goed leert kennen.

Nu is het tijd om uit te spelen. De speler links van de leider komt uit, en daarna komt de partner van de leider aan de beurt. Vervolgens is het de bedoeling om alle rondes te spelen en te kijken hoeveel slagen de leider heeft gepakt. Als dit overeenkomt met het contract, dan is dit spelletje gewonnen. Zo niet, dan heeft de tegenstander punten gescoord.

Les nemen in bridge

De uitgebreide bridge spelregels zijn overal op het internet te vinden, dus als je even zoekt dan ben je zo op de hoogte. Kijk bijvoorbeeld op Vananaarbridge voor het van A naar Bridge leerboek. Tevens kun je onderzoek doen naar strategieën. Het is trouwens ook mogelijk om bridge lessen te volgen, want er zijn officiële docenten. Wil je dus écht goed leren bridgen, dan is les nemen geen overbodige luxe.

Terug naar overzicht