Schaaktoernooien

Er zijn ook toernooivormen waarbij wordt gekeken naar het aantal punten. Je speelt dan tegen iemand die hetzelfde puntenaantal heeft. In een saldocompetitie hoef je niet eens even veel wedstrijden te spelen dan de andere spelers, maar is het gewoon zaak dat je speelt tegen iemand met hetzelfde saldo. Tenslotte is er een afvalsysteem, oftewel knock-out systeem. Er worden dan korte partijen gespeeld waarvan de winnaar doorgaat naar de volgende ronde.

Het wereldkampioenschap schaken

Elk jaar wordt het wereldkampioenschap schaken gespeeld. We hebben het dan over het individueel wk schaken. Er zijn echter ook andere varianten, zoals bijvoorbeeld het wk voor vrouwen, junioren en landenteams. De huidige wereldkampioen is de Noor Magnus Carlsen. Hij werd op zijn 13de al Grootmeester en wordt gezien als een van de meest begaafde schakers van de wereld. Bij de vrouwen is de wereldkampioen een wisseling tussen China en Oekraïne. De Chinese Hou Yifan is de huidige wereldkampioene, maar het jaar daarvoor was dit nog de Oekraïense Marian Moezytsjoek.

Grote Nederlandse toernooien

In Nederland worden ook een aantal grote toernooien georganiseerd. Het bekendste toernooi is het Tata Steel toernooi (voorheen het Corus toernooi) in Wijk Aan Zee. In 2015 en 2016 won regerend wereldkampioen Magnus Carlsen dit toernooi. Verder is er nog het Univé Schaaktoernooi in Hoogeveen en het AVRO toernooi. Ook in Nederland leeft het schaken steeds meer op!

Terug naar overzicht