Caïssa goed op dreef in Zandvoort

JP Hendriks

Vijf spelers van Caïssa reisden op 21 augustus af naar Zandvoort om aldaar hun seizoen voor te bereiden in het plaatselijke rapidtoernooi. Er stonden vijf ronden op het programma; de deelnemers werden ingedeeld op rating in groepen van zes die een halve competitie speelden. Het moet gezegd: Caïssa heeft op het zonovergoten strand van Neerlands beroemdste badplaats een verpletterende indruk achtergelaten die de overige deelnemers nog lang zal heugen.

In groep 8 speelde Erwin Brouwer mee. Hij speelde een degelijk toernooi en won de meeste partijen vrij overtuigend. In één ontmoeting werd het even lastig toen een tegenstander hem probeerde door de vlag te jagen in een remisestelling, maar die kreeg dit niet voor elkaar. Erwin verloor geen enkele partij en eindigde met 4 uit 5 gedeeld bovenaan, maar doordat hij een betere Sonneborn Berger (Sonnema Berger volgens sommigen) score had mocht hij aan het eind van de middag de beker uit handen van de wedstrijdleider aannemen.

Frans Kragten deed mee in groep 7. Eigenlijk was hij de enige die middelmatig op dreef was. Hij won eens wat, verloor eens wat en kwam uiteindelijk uit op 2,5 punt uit. Het zal geen verrassing zijn dat hij hiermee op een plek in de middenmoot uitkwam. Desalniettemin was Frans van groot belang deze middag; in zekere zin moet hij beschouwd worden als de motor achter het Caïssa succes want hij is de animator die onze delegatie verleidde mee te gaan naar Zandvoort .

In groep zes zaten twee Caïssa spelers. Zowel Ton van Dijk als ik maakten deel uit van dit zestal, wat eigenlijk een vijftal was omdat één deelnemer verstek had laten gaan. Meteen in ronde één kwamen wij tegen over elkaar te zitten. Na een snelle fout van Ton mocht ik met een paard meer lang hopen op een al dan niet glorieuze overwinning maar de open stelling met dames die steeds schaak konden geven bleek toch te lastig voor mij om te winnen. Uiteindelijk gaf ik het paard terug en kon Ton naar remise afwikkelen. Daarna werd het spannend in die groep. Voor het begin van de laatste ronde stond ik een punt voor op de achtervolgers, maar in die laatste ronde verloor ik. Mede hierdoor kwamen drie spelers op 3,5 punt, en mocht Ton op grond van het onderlinge resultaat de prijs op gaan halen.

Dat zijn al twee bekers. Maar onze Aas, onze Troef Boer, onze Zwaargewicht, onze Titaan heb ik tot dusver onvermeld gelaten. Fred Avis speelde in de zware vierde groep en speelde alles en iedereen naar huis. Een aantal partijen beslistte hij in miniatuurtje, door met zijn bekende hotseknots bogonia openingen de tegenstander vanaf de aftrap in verlegenheid te brengen. Andere partijen duurden wat langer maar wist hij uiteindelijk eveneens overtuigend naar zich toe te trekken. In de laatste ronde had hij (net als ik) een punt voor op de rest. Hij voerde de laatste beproeving echter wel goed uit. Het was de lastigste partij van de middag, maar de remise die hij nodig had kwam niet in gevaar en nadat de tegenstander in de slotfase een toren wegblunderde kon hij de groepszege naar zich toe trekken. Fred werd uiteindelijk de enige speler van het toernooi die 5 punten wist te scoren.

Zodoende kwamen er drie groepswinnaars uit Hoorn; iets waar men als club natuurlijk buitengewoon content mee kan zijn. We moesten een aanhanger huren om al dat edelmetaal mee te kunnen slepen naar huis. Al met al een buitengewoon prettige tijdsbesteding, zo'n zaterdag middag, die ik iedereen wil aanbevelen voor volgend jaar. En, beste clubgenoten, U bent gewaarschuwd, want wij zijn in vorm.

Terug naar nieuwsoverzicht
Schaken 1

Wanneer je op zoek bent naar een schaakspelletje zonder 3D view, wellicht omdat je dit minder fijn vindt, dan is Schaken 1 het geschikte spel voor je. Deze game biedt een overzichtelijke weergave van het schaakbord, namelijk ...

Schaaktoernooien

Men spreekt van een schaaktoernooi wanneer er meer dan twee mensen het tegen elkaar opnemen om te bepalen wie de sterkste is. Er zijn verschillende soorten toernooivormen waarin een toernooi gespeeld kan worden. De vol...

Denksport: bridge

Een van de bekendste denksporten in Nederland is Bridge. Dit is, in tegenstelling tot dammen en schaken, een kaartspel. Dit spel speel je met vier personen, en je speelt 2 tegen 2. Dus je speelt samen met een partner en té...

Flash Chess 3

Wanneer je op een eenvoudige en snelle manier wilt leren schaken, dan is Flash Chess 3 absoluut een aanrader. Het simpele spelletje is voorzien van fijne graphics en het bord is zeer overzichtelijk weergegeven. Dit beteke...