Snelschaaktitel van Caïssa voor internationaal meester Ronald Ritsema

Co Buysman

Caïssa heeft het jaar uitgeluid met het snelschaakkampioenschap. Traditioneel wordt dat op de laatste dinsdag van het jaar gehouden en ook dit keer kon de organisatie terugkijken op een geslaagde avond. Een bijzondere deelnemer was Ronald Ritsema. Niet, omdat hij regerend snelschaakkampioen was. Wel, omdat Ronald sinds kort internationaal meester in het correspondentieschaken is. De titelhouder maakte zijn favorietenrol waar door in dertien ronden elf punten te verzamelen. De 5,5 in de hoogste finalegroep waren goed voor prolongatie.

Gerard Groot had de 41 deelnemers voor de eerste ronde in acht groepen van vier en drie groepen van drie ingedeeld. De toernooidirecteur vond dat oneven aantal niet lekker om mee door te werken en besloot na drie partijen al zijn aandacht bij het organiseren te houden. ,,En misschien ook wel om mezelf te sparen'', zei hij na drie nederlagen in groep 3.

De veertig werden in de tweede ronde in tien groepen van vier geplaatst. Het puntentotaal van elke speler uit die eerste twee ronden was bepalend voor de vorming van de finalegroepen. Hoe meer punten, des te hoger je werd ingedeeld.

Ronald Ritsema opende de avond met zwart tegen Arend Stapel en bleef op een remise steken. Daarna won hij vijf partijen op rij (en scoorde dus honderd procent in de tweede ronde), maar had met 5,5 uit de eerste twee ronden niet het beste resultaat. Holger Bonte en Barry Plukkel kwamen uit op de maximale zes punten, zij het dat Barry in de eerste ronde slechts twee tegenstanders had en voor zijn vrije ronde ook een punt kreeg. Holger, kersvers West-Fries jeugdkampioen, had dus de beste score.

Overigens had - als die er was - Barry Plukkel de prijs verdiend voor best geklede deelnemer. Getooid met een Elton John-zonnebril, een wit Elvis Presley-jasje en een blauwpaarse hoed van een bekende countryzanger kon hij nauwelijks onopvallend zijn zetten doen.

Een opvallende deelnemer, maar dan door zijn resultaten, was ook Sernin van de Krol. Met tweemaal twee punten plaatste hij zich voor finalegroep 2, waarin de jongste deelnemer van de avond tevens won van Bas Dudink en Aad Laan.

In de finalegroep was Ronald Ritsema oppermachtig. Opnieuw begon hij met remise: nu als witspeler tegen Erwin Brouwer. Daarna volgden vijf overwinningen op rij, waardoor hij met nog één ronde te gaan al zeker van de snelschaaktitel was. Fred Avis, twee jaar geleden de beste, bezorgde de kampioen op de valreep de enige nederlaag. ,,Ronald had al zo'n grote voorsprong, dat hij de laatste partij heeft laten lopen'', zei Gerard Groot bij de prijsuitreiking, met een knipoog naar de stuntende voorzitter.

De winst in twee van de vijf finalegroepen kwam pas tot stand na een barrage. Desondanks werd voor middernacht de prijzen uitgereikt. Verschillende leden bleken vervolgens op de laatste clubavond van het jaar, en na dertien inspannende potjes van vijf minuten, nog voldoende denkkracht te hebben om bij de bar tot sluitingstijd te vluggeren.

Eerste ronde

Groep 1: Erwin Brouwer en Wilko van der Gracht 2,5, Sjoerd Kelder en Jan Schagen 0,5.
Groep 2: Ronald Ritsema 2,5, Ko van Gent en Arend Stapel 1,5, Cees Wessels 0,5.
Groep 3: Ton Wessels 3, Frank Tieken 2, Nicolai Khatchaturijan 1, Gerard Groot 0.
Groep 4: Willem Meyles 3, Fred Avis 2, Dirk Lont 1, Frans Bouwman 0.
Groep 5: Holger Bonte 3, Bert Spil 2, Hero Bos 1; drie deelnemers.
Groep 6: Aad Laan 3, Rolf de Brouwer 2, Herman Muller 1, Jan Kuin 0.
Groep 7: Arnold van der Wolff 2,5, Jan Smink 1,5, Cees de Boorder en Ben Zuurveld 1.
Groep 8: Bas Dudink 3, Co Buysman 2, Ton van Dijk 1, Roel Ridderikhoff 0.
Groep 9: Johan-Paul Hendriks 3, Sernin van de Krol 2, Lex Griffioen 1, Arie Bruidegom 0.
Groep 10: Barry Plukkel 3, Niels van der Mark 2, Wout Druijf 1; drie deelnemers.
Groep 11: Robin Sneeuw 3, Bas van den Berg 2, Joop Mus 1; drie deelnemers.

Tweede ronde

Groep 1: Arend Stapel, Ton Wessels en Arnold van der Wolff 2, Hero Bos 0.
Groep 2: Erwin Brouwer 3, Willem Meyles 2, Herman Muller 1, Ko van Gent 0.
Groep 3: Holger Bonte 3, Rolf de Brouwer 2, Jan Smink 1, Joop Mus 0.
Groep 4: Barry Plukkel 3, Sjoerd Kelder 2, Ton van Dijk 1, Frank Tieken 0.
Groep 5: Bert Spil 2, Aad Laan en Jan Schagen 1,5, Lex Griffioen 1.
Groep 6: Bas Dudink 2, Dirk Lont en Cees Wessels 1,5, Niels van der Mark 1.
Groep 7: Bas van den Berg en Johan-Paul Hendriks 2, Jan Kuin en Ben Zuurveld 1.
Groep 8: Fred Avis 3, Robin Sneeuw 2, Arie Bruidegom 1, Cees de Boorder 0.
Groep 9: Wilko van der Gracht 3, Co Buysman 2, Frans Bouwman 1, Wout Druijf 0.
Groep 10: Ronald Ritsema 3, Sernin van de Krol 2, Nicolai Khatchaturijan 1, Roel Ridderikhoff 0.

Finale

Groep 1: 1. Ronald Ritsema 5,5, 2. Holger Bonte 5, 3. Willem Meyles 4,5, 4. Wilko van der Gracht 4, 5. Fred Avis 3, 6. Robin Sneeuw 2,5, 7. Barry Plukkel 2, 8. Erwin Brouwer 1,5.
Groep 2: 1. Ton Wessels 5,5, 2. Rolf de Brouwer 5, 3. Bas Dudink 3,5, 4. Bas van den Berg 3,5, 5. Arnold van der Wolff 3,5, 6. Johan-Paul Hendriks 3, 7. Sernin van de Krol 2, 8. Aad Laan 2.
Groep 3: 1. Sjoerd Kelder 6, 2. Dirk Lont en Bert Spil 5, 4. Arend Stapel 4, 5. Co Buysman 3, 6. Herman Muller 2, 7. Niels van der Mark 2, 8. Jan Smink 1.
Groep 4: 1. Ton van Dijk 6 (na barrage), 2. Lex Griffioen 6, 3. Ben Zuurveld 5, 4. Jan Schagen 3, 5. Frank Tieken 3, 6. Ko van Gent 2,5, 7. Nicolai Khatchaturijan 2, 8. Cees Wessels 0,5.
Groep 5: 1. Arie Bruidegom 5 (na barrage), 2. Jan Kuin 5, 3. Wout Druijf 4,5, 4. Roel Ridderikhoff 3,5, 5. Cees de Boorder 3,5, 6. Frans Bouwman 3, 7. Hero Bos 2,5, 8. Joop Mus 1.

Bij een gelijk puntentotaal in een finalegroep telt eerst het onderling resultaat, daarna dat van de barrage. In groep 3 zijn Dirk Lont en Bert Spil samen als tweede geëindigd, omdat ze in zeven ronden precies dezelfde resultaten hebben behaald. Ze remiseerden tegen winnaar Sjoerd Kelder, deelden onderling het punt en versloegen de overige tegenstanders. Het snelschaakkampioenschap is het tweede onderdeel van het grandprix-toernooi.

Terug naar nieuwsoverzicht
Schaken 1

Wanneer je op zoek bent naar een schaakspelletje zonder 3D view, wellicht omdat je dit minder fijn vindt, dan is Schaken 1 het geschikte spel voor je. Deze game biedt een overzichtelijke weergave van het schaakbord, namelijk ...

Spark Chess

Speel nu gratis dit leuke schaakspelletje. Spark Chess geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit drie verschillende karakters waartegen je kunt spelen. Als beginner kun je het beste kiezen voor Cody, aangezien hij ook nog e...

Denksport: dammen

Schaken wordt vaak in één adem genoemd met dammen onder niet-kenners. De reden daarvan is waarschijnlijk omdat het allebei op een bord met vakjes wordt gespeeld. Daar houden de overeenkomsten ook zo'n beetje op...

Geschiedenis

Schaken is een denksport die ontzettend ver terug gaat in de geschiedenis. De exacte oorsprong is echter onbekend. De verhalen zijn nogal wisselend, maar over het algemeen wordt aangenomen dat het spel uit Chin...