Succes en plezier bij Snelschaken voor clubteams

JP Hendriks

Twee Caïssa teams waren zaterdag 11 december in Haarlem aanwezig om deel te gaan nemen aan het eerste NHSB snelschaakkampioenschap voor clubteams. Het eerste team bestond uit Fred Avis, Arend Stapel, Aad Laan en ik; het tweede, dat overigens niks zwakker was maar alleen maar het tweede was omdat het later was ontstaan, bestond naast initiatiefnemer Erwin Brouwer uit Robin Sneeuw, Barry Plukkel en Sjoerd Kelder, die de op het laatste moment afgehaakte Ton Wessels verving. In totaal waren er 28 deelnemende teams, wat misschien wat onder de verwachting was. Grote clubs als ZSC, KTV, MSC, VVV en De Eenhoorn ontbraken terwijl enkele andere als Purmerend maar één viertal konden mobiliseren. Het Kennemer Sportcenter was dan ook niet helemaal gevuld, maar het aantal bleek toch ruim voldoende om er een sportief en spannend evenement van te kunnen maken. Behalve het schaaktoernooi waren er trouwens ook een simultaan tegen Friso Nijboer en de mogelijkheid via internet een partij te spelen tegen een sterke Russische grootmeester (wie weet ik nog steeds niet). Ook spelers die niet van dat snelle gedoe houden konden daardoor prima terecht.

De voortekenen waren niet goed. Vooral Fred, Aad en ik kunnen tot dusver nog geen potten breken in de interne competitie, en qua gemiddelde rating was Caïssa 1 het op zes na zwakste. Het tweede was iets hoger ingeschat maar die inschatting was gebaseerd op de aanwezigheid van Ton. Maar het was bewolkt en daarmee prima schaakweer, de meeste spelers goed uitgeslapen en zeker gemotiveerd dus het kon best een prima dag worden, en dat zou dan ook gebeuren.

De eerste ronde verliep succesvol voor de Caïssianen. Caïssa 1 speelde verdienstelijk 2-2 tegen het sterke eerste team van De Wijker Toren. Het tweede overtrof de stoutste verwachtingen door het als derde "geplaatste" eerste van O-O-O met 3½-½ af te drogen. In ronde 2 remiseerde Caïssa 1 opnieuw, ditmaal tegen De Uil. Caïssa 2 moest tegen het kleine maar sterke team van En Passant (zelfs uit Texel waren ze gekomen) met 1-3 hun meerdere erkennen. In ronde 3 hield het eerste zijn remisestatus braaf vol tegen Chess Society Zandvoort. Het tweede kon de eerdere remise van het eerste niet evenaren en ging met 1-3 ten onder tegen De Uil. De vierde ronde verliep uitstekend voor de teams uit Hoorn. Het eerste pakte een 3-1 overwinning tegen Anna Pauwlona en het tweede kwam op de goede weg terug door Het Spaarne 3 met 2½-1½ te verslaan.

De lunchpauze werd dus ingegaan met een lichte plusscore voor het eerste en een vijftig procent voor het tweede. Niet slecht als je bedenkt dat zowel De Uil, De Wijker Toren, Zandvoort, En Passant als O-O-O met gemiddelde ratings ruim boven de 1900 vertegenwoordigd waren, tegenover een 1750 voor de Caïssianen. Aad, Fred en ik konden met 3 uit 4 op een uitstekende ochtendsessie terugzien. Arend had nog niet gescoord maar gezien zijn spel was dat geflatteerd. Op de beslissende momenten zat juffrouw Fortuna jammer genoeg niet op zijn schouder. Gelukkig leden zijn humeur en zijn motivatie niet onder de prestaties. Aan Barry's grote smile kon je goed zien dat het vluggeren ook hem goed afging. Erwin draaide ook tot tevredenheid maar Sjoerd had met een half puntje nog wat in te halen.

De eerste ronden na de lunch zouden moeilijke tijden opleveren voor Caïssa. Het eerste moest tegen mijn oude club Purmerend. Ze waren te sterk maar gelukkig kon ik tegen Sjouke Dijkstra wel een punt bijschrijven. Hij was zo vriendelijk zijn dame weg te geven. Het werd 1-3. Het tweede hield Bloemendaal 3 op 2-2. Hierdoor waren het eerste en het tweede zowel in match als in bordpunten naast elkaar gekomen en was er een lichte hoop op een onderlinge confrontatie in ronde 6. Het zou er niet van komen. Caïssa 1 kreeg En Passant en verloor net als het tweede met 1-3. Maar er was wel iets goeds te melden. Arend Stapel redde de eer en raakte eindelijk van die verfoeide 0 af. Het tweede verloor ook met 1-3 maar tegen het sterke Bloemendaal 2 was dat geen schande. Daarna mocht het eerste het proberen tegen Bloemendaal 3. De dalende lijn die in de vorige ronden was ingezet kon in deze ronde worden omgebogen. We wonnen met 2½-1½ en deden het daarmee iets beter dan het tweede het eerder had gedaan. Het tweede mocht in deze ronde tegen O-O-O 2, maar misschien is het beter deze confrontatie met de mantel der liefde te bedekken, danwel deze snel in de doofpot te plaatsen. Laten we het er op houden dat de uitslag niet werd wat we er van gehoopt hadden en dat O-O-O 2 wraak nam voor de vernedering van hun eerste.

Vol goede moed mocht O-O-O 2 het daarna proberen tegen het eerste. Ons werd duidelijk te verstaan gegeven wat er in de vorige ronde met Caïssa twee was gebeurd. Ook voor het eerste waren ze te sterk maar het eerste hield de schade beperkt tot 1½-2½. Het tweede had na de deceptie van ronde 7 heimwee naar Bloemendaal en mocht het dit keer tegen het vierde proberen. Dit verliep een stuk meer naar wens. Bloemendaal mocht een punt hebben maar de andere drie waren voor de Caïssianen. Voor de slotronde bestond andermaal een goede kans op Caïssa 1-Caïssa twee, maar het eerste kreeg de kans om tegen het zwakke Spaarne 3 de score nog wat op te krikken. Deze kans lieten ze zich niet voorbijgaan en met een maximale score hadden ze een mooie eindspurt. Het tweede deed er niet veel voor onder, zeker niet als je naar de tegenstander keek. Anna Pauwlona kreeg met 3½-½ opzij gezet waarmee het tweede stijlvol het toernooi afsloot met dezelfde score als ze waren begonnen.

Zowel het eerste als het tweede eindigden hiermee op 9 matchpunten en waren echte middenmoters. Het eerste had echter wat meer bordpunten:19 tegen 17½. Fred kon na de lunch zijn goede start niet volhouden en finishte aan bord 1 uiteindelijk met 4½ punt. Ik moet er wel bij vermelden dat door enkele indelingsdwalingen hij zeven keer met zwart speelde. Ik had aan bord 2 dus zeven keer wit. Met zeven punten kon ik heel erg tevreden zijn. Aad speelde afwisselend op het derde en het laaste bord. Hij speelde een gedegen en constant toernooi en bracht 5 punten in. Arend herstelde zich in de laaste ronden gelukkig van zijn haperende start en haalde dankzij vier goede slotronden toch nog 2½ punt binnen. Het tweede speelde met een wisselende bordindeling. Barry bleef de hele dag ook goed op dreef en scoorde 6½. Erwin, als altijd voorzien van een prima mentaliteit, kon ook heel tevreden zijn met 5 punten. Robin had aan het eind van de middag 4 punten achter zijn naam staan. Sjoerd Kelder speelde een moeizaam toernooi en moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweetal punten.

Het was goed voor een 14e plaats voor Caïssa 1 en een gedeeld 16/17/18e voor Caïssa 2. Ik weet niet of er op weerstand of Sonneborn Berger nog een volgorde in zat maar drie ploegen hadden evenveel wedstrijdpunten en evenveel bordpunten. Gezien de ratings en die van de tegenstanders een resultaat om meer dan tevreden mee te zijn. Maar veel tevredener kunnen we zijn over de sfeer en de ambiance van het toernooi. Het is gewoon enorm leuk om mee te kunnen leven met de prestaties van je clubgenoten wanneer je zelf bent uitgespeeld. Zowel bij de Caïssa spelers als ook bij de andere teams was er volop waardering voor het evenement. Het verdient het om nog een flink aantal jaren te bestaan en misschien ook om dan nog een beetje te groeien.

Oh ja, voor de compleetheid: ASG won het toernooi met 26 bordpunten, Bloemendaal 1 werd tweede met 24½ en Purmerend eindigde op 3 met 23. Daar zaten we toch eigenlijk maar vier puntjes achter.....

Terug naar nieuwsoverzicht
Spark Chess

Speel nu gratis dit leuke schaakspelletje. Spark Chess geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit drie verschillende karakters waartegen je kunt spelen. Als beginner kun je het beste kiezen voor Cody, aangezien hij ook nog e...

Flash Chess 3

Wanneer je op een eenvoudige en snelle manier wilt leren schaken, dan is Flash Chess 3 absoluut een aanrader. Het simpele spelletje is voorzien van fijne graphics en het bord is zeer overzichtelijk weergegeven. Dit beteke...

Spelregels

Schaken wordt gespeeld op een bord van 64 vakjes welke traditioneel gezien zwart/bruin - wit/beige geblokt zijn. Er zijn twee spelers: eentje speelt met de zwarte kleur en de andere met de witte kleur. Elke spele...

Schaaktoernooien

Men spreekt van een schaaktoernooi wanneer er meer dan twee mensen het tegen elkaar opnemen om te bepalen wie de sterkste is. Er zijn verschillende soorten toernooivormen waarin een toernooi gespeeld kan worden. De vol...