Co Buysman
De derde en laatste avond van het grandprix-toernooi stond in het teken van het Marshall-gambiet. Wedstrijdleider Gerard Groot had half maart voor een aantrekkelijke verplichte opening (1. e4 e5, 2. Pf3 Pc6, 3. Lb5 a6, 4. La4 Pf6, 5. 0-0 Le7, 6. Te1 b5, 7. Lb3 0-0, 8. c3 d5, 9. exd5) gezorgd, want veel van de veertig deelnemers lieten tijdens en na de avond weten dat er veel attractieve partijen waren gespeeld.
Met van laag tot hoog soms hilarische momenten. Zo nam Ton Wessels, winnaar in groep 1 en de enige met de maximale score van zeven punten, het als witspeler in de vijfde ronde op tegen Bert Spil. Waar het precies is misgegaan wisten beide Caïssa-spelers niet, maar op een gegeven moment had zwart twee lopers op de witte velden.
Het werd sowieso voor de Wessels een succesvolle avond. Want vader Cees zal zich als avontuurlijke schaker thuis hebben gevoeld in het Marshall-gambiet. Met een score van 5½ punt werd hij winnaar in groep 4. Bij de prijsuitreiking ontbrak hij echter; aan de bar kwam Cees bij van de zeven zware ronden. Gerard Groot liet Ton daarom kiezen tussen een fles wijn en een doos chocola en de speler, die ook algeheel winnaar van het grandprix-toernooi werd, koos voor de eetbare lekkernij.
Hans Schouwink is niet zo’n liefhebber van Zuid-Europees schaaktemperament. Toen hij hoorde welk gambiet verplicht moest worden gespeeld, zei hij: ,,Hè, getverdikke, Spaans! Ik verfoei die opening.’’ Om vervolgens wel lang mee te strijden om de eerste plaats in groep 5. Die ging overigens naar Jan Smink die in de laatste ronde van Hans won en een half puntje meer had.
Het was in meerdere groepen spannend. Dirk Lont haalde in zijn laatste partij, tegen Ben Zuurveld, alles uit de kast om te proberen Matthijs Grimbergen – die evenveel punten had – voor te blijven. De poging was echter onverantwoord en dat werd door Ben kundig aangetoond. Voor de eindstand maakte het niet veel uit, want bij een zege was Dirk (door verlies tegen Matthijs in de onderlinge partij) ook op de tweede plaats in groep 2 geëindigd.
Bas Dudink zegevierde in groep 3 met anderhalve punt voorsprong. Toch was de strijd ook hier spannend. De nieuwkomer in de Caïssa-familie had in de derde ronde geremiseerd tegen Johan-Paul Hendriks en dat bleek de enige averij te zijn. Bas speelde in de laatste ronde tegen Bas van den Berg die een half punt minder had en door zijn overwinning werd het verschil met de naaste concurrenten toch nog groot.
In groep 1 waren Ton Wessels en Ronald Ritsema onbetwist de sterksten. De Hoornse Caïssa-speler won de topper, die in de zesde ronde werd gespeeld. Ronald werd tweede, maar had wel twee volle punten meer dan nummer drie Barry Plukkel. Voor de tweede keer kwam Ton naar voren om een prijs uit te zoeken en andermaal koos hij voor de chocola.
De eindstand in de hoogste groep was beslissend voor het eindklassement van het grandprix-toernooi. Want Ton Wessels en Ronald Ritsema hadden op de eerste twee avonden vijftien punten veroverd en door zijn tweede plaats op de Marshall-avond werd de clubkampioen ook tweede in het grandprix-klassement.
Een dubbele eerste plaats dus voor Ton. ,,Wat nu?’’ vroeg hij, toen hij hoorde van zijn eindzege. ,,Is er geen chocola meer?’’ Gelukkig voor hem is de prijsuitreiking voor het grandprix-toernooi later in het seizoen.
Groep 1: 1. Ton Wessels 7 punten, 2. Ronald Ritsema 6, 3. Barry Plukkel 4, 4. Willem Meyles 3 (or), 5. Fred Avid 3 (or), 6. Bert Spil 2 (or), 7. Hans de Vries 2 (or), 8. Aad Laan 1.
Groep 2: 1. Matthijs Grimbergen 6 punten, 2. Dirk Lont 5, 3. Ger Roos 4, 4. Ben Zuurveld 3½, 5. Arend Stapel 3 (or), 6. Co Buysman 3 (or), 7. Lex Griffioen 2½, 8. Rob ten Have 1.
Groep 3: 1. Bas Dudink 6½ punt, 2. Wouter Strating 5 (or), 3. Bas van den Berg 5 (or), 4. Johan-Paul Hendriks 4, 5. Jan Haijer 3, 6. Frank Tieken 2, 7. Arie Bruidegom 1½, 8. Cees de Boorder 1.
Groep 4: 1. Cees Wessels 5½ punt, 2. Jan Tuinstra 5 (or), 3. Erwin Brouwer 5 (or), 4. Co Pater 4½, 5. Jan Kuin 3, 6. Roel Ridderikhoff 2½, 7. Frans Bouwman 1½, 8. Wout Druijf 1.
Groep 5: 1. Jan Smink 5½ punt, 2. Hans Schouwink 5, 3. Hero Bos 4½, 4. Gerrit Pannegieter 4, 5. Joop Mus 3, 6. Cees Overboom 2½, 7. Sam Sival 2, 8. Gerrit van der Hoff 1½.
or = plaatsing door onderling resultaat
Terug naar nieuwsoverzicht
Wanneer je op een eenvoudige en snelle manier wilt leren schaken, dan is Flash Chess 3 absoluut een aanrader. Het simpele spelletje is voorzien van fijne graphics en het bord is zeer overzichtelijk weergegeven. Dit beteke...
Wanneer je op zoek bent naar een schaakspelletje zonder 3D view, wellicht omdat je dit minder fijn vindt, dan is Schaken 1 het geschikte spel voor je. Deze game biedt een overzichtelijke weergave van het schaakbord, namelijk ...
Schaken wordt gespeeld op een bord van 64 vakjes welke traditioneel gezien zwart/bruin - wit/beige geblokt zijn. Er zijn twee spelers: eentje speelt met de zwarte kleur en de andere met de witte kleur. Elke spele...
Schaken wordt vaak in één adem genoemd met dammen onder niet-kenners. De reden daarvan is waarschijnlijk omdat het allebei op een bord met vakjes wordt gespeeld. Daar houden de overeenkomsten ook zo'n beetje op...